vineri, 18 noiembrie 2011

AFRODITA

 

Afrodita (denumită de romani Venus) reprezintă în mitologia greacă zeita frumusetii.
Potrivit legendei, s-a născut în Cipru. “Stâncile Afroditei” se găsesc pe tărmul sudic al insulei, pe locul unde - potrivit mitologiei grecesti - s-a născut, din valurile mării învolburate. Legenda constituie tema mai multor tablouri pictate de artisti renumiti.Desi zeită a frumusetii, Afrodita este căsătorită cu zeul schiop, hidosul Hefaistos, care era si fierarul zeilor. În privinta nasterii ei există două variante: prima ar fi că este fiica lui Zeus si a Dionei, cealaltă spune că s-a născut din spuma mării.



Cu toate că este căsătorită cu Hefaistos (Hephaestus), a fost iubită de zeii Ares, zeul războiului, Dionysos, Hermes si Poseidon , precum si de muritorii de Anchises si Adonis.
A avut mai mulţi copii: cu zeul Hermes pe Eros, cu Ares pe Anteros şi pe Harmonia, cu muritorul Anchises pe Aeneas (personajul principal din epopeea virgiliană Eneida).

 







Zeiţa era socotită, sub numele de Venus, drept divinitate protectoare a Romei. Afrodita avea sanctuare celebre la Paphos, Cnidus, Delos, Sicyon etc. Cultul ei era celebrat în întreaga lume helenică, cu precădere în insulele Cipru şi Cythera .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu